Het aanbieden van extra lesstof aan hoogbegaafden is niet voldoende, ze leren wezenlijk anders. Als deze leerlingen niet worden uitgedaagd, komen ze in de “hangmatstand”.
In onze hoogbegaafdengroep zorgen we dat ze worden uitgedaagd om hun tanden ergens in te zetten en leren ze wat ze kunnen doen als het opeens niet meer zomaar vanzelf gaat. Zo hopen we dat ze plezier krijgen in het leren en met recht kunnen zeggen dat ze trots zijn op bijvoorbeeld hun doorzettingsvermogen!
Alle leerlingen van 4 tot 12 jaar zitten in één thuisgroep, Oceanië, verdeeld over 2 lokalen zodat jongste en oudste kinderen zich even kunnen afzonderen. Kinderen gaan naar het voortgezet onderwijs als ze er klaar voor zijn, meestal is dat rond de 11-12 jaar.
In de HB-groep compacten we de reguliere leerstof. Hierdoor ontstaat tijd voor een verzwaard lesprogramma voor rekenen, taal en andere vaardigheden. Om het onderwijs goed bij hen aan te laten sluiten en ze kennis en ervaring op te laten doen waar ze behoefte aan hebben, wordt er veel gewerkt met projecten. Hiermee wordt niet alleen nieuwe kennis opgedaan, maar tevens een breed scala aan vaardigheden getraind die ook belangrijk zijn voor de middelbare school. Kortom: ze leren leren.
Er is veel aandacht voor reflectie op het eigen leerproces. Hierin ligt ook een kracht van de hoogbegaafden. Het leren met inzicht (Waarom leer ik dit? Hoe verhoudt dit zicht tot …?) zorgt ervoor dat het eigen leertraject goed kan worden overzien en geëvalueerd. Het geleerde kan zo ook toegepast worden op andere gebieden.
De praktijk leert dat de leerlingen zelf zien en benoemen welke leerstappen ze hebben gemaakt en welke stappen ze nog willen maken. Daarom wordt er gewerkt met persoonlijke leerdoelen. Dit eigenaarschap over het eigen leren sluit goed aan bij de autonomie die kenmerkend is voor hoogbegaafden.
Complexe opdrachten dagen de leerlingen uit om abstract te denken en gebruik te maken van hogere orde denkvaardigheden. Dit zijn vaardigheden als analyseren, evalueren en creëren. Er ontstaan wrijvingsmomenten waarbij niet alles lukt en doorzettingsvermogen nodig is. De voldoening van het voltooien van een taak die eerst niet lukte, is een belangrijk onderdeel van leren.
Stuur een e-mail naar Tineke Maasland.
Ons HB-onderwijs trekt veel interesse van ouders uit onze regio en ver daarbuiten. We leggen je daarom graag onze aanmeld- en aannameprocedure uit.
De eerste is het maken van een afspraak voor een kennismakingsgesprek. In dit gesprek vertellen we uiteraard hoe we werken, maar we zijn vooral nieuwsgierig naar jouw zoon of dochter, zijn of haar ontwikkeling in vogelvlucht, hoe het nu op school gaat en wat de ondersteuningsbehoefte van jouw kind is.
Na dit gesprek plaatsen – bij een positief besluit – je kind op een (korte of soms wat langere) wachtlijst.
Bij het samenstellen van onze HB-groep gaan we zeer zorgvuldig te werk. Voor een evenwichtige groep kijken we naar de samenstelling qua leeftijd, de verdeling jongens/meisjes, de onderwijs- en ondersteuningsbehoeften, het aantal kinderen in de groep etc. We kijken naar het geheel en daarmee naar de dynamiek van de groep.
Kinderen die binnen het verzorgingsgebied van ons samenwerkingsverband Driegan wonen, krijgen voorrang. Voor kinderen buiten dit gebied geldt dat als wij verwachten dat extra ondersteuning nodig is van het samenwerkingsverband er eerst afstemming moet plaatsvinden tussen het huidige samenwerkingsverband en Driegang.
“De overstap naar een school ver buiten het vertrouwde dorp is écht een grote stap. En toch is het gemis van de vrijheid om zelf naar school te fietsen en makkelijk af kunnen spreken met schoolvriendinnen het waard. De manier waarop het onderwijs wordt aangepakt past bij onze dochter, waardoor ze meestal met plezier naar school gaat. Het blijft school en school mag soms best stom zijn.”
– Christien over haar dochter
“Vanaf de start op De Tuimelaar wordt onze zoon serieus genomen, zijn de leerkrachten in hem geïnteresseerd en wordt hij gezien. Er is aandacht voor het leren leren, hij wordt gestimuleerd om nieuwe dingen te proberen en hij wordt uitgedaagd op zijn eigen niveau.”
– Koen over zijn zoon
“Elke dag gaat onze zoon nu met plezier naar school. Hij volgt voor een deel zijn eigen programma, maar is toch onderdeel van de groep. Speelafspraakjes komen regelmatig voor; ook op sociaal vlak heeft hij vorderingen gemaakt.”
– Marjan over haar zoon
© 2002 - 2024 Alle rechten voorbehouden - Openbare basisschool De Tuimelaar
Website ontwerp & ontwikkeling door ProdaCom
Naar boven